Zoetwaterboer Klaas Schenk deelde zijn ervaringen

6 februari 2023

Tijdens het Webinar op 31 januari “Ervaringen van een zoetwaterboer” deelde Klaas Schenk zijn ervaringen met een groep van ruim 40 deelnemers.

Klaas is een ervaren akkerbouwer die begin 2000 het bedrijf van zijn ouders overnam en ‘boert vanuit de bodem’. Voor Noord-Holland heeft hij een relatief traditioneel bouwplan met aardappels, graan en ook wat zaai-uien. Op zijn bedrijf schakelde hij om naar de teelt op bedden met vaste rijpaden. Hij maakt gebruik van moderne technologieën en methoden voor de watervoorziening om de opbrengst van zijn gewassen te verhogen, de kwaliteit te verbeteren en zijn zoetwaterkringlopen zoveel mogelijk te sluiten.

Klaas Schenk

Hij geeft in zijn presentatie veel informatie over zijn irrigatiesysteem en hoe hij zijn bedrijf inricht qua watervoorziening. Hij geeft aan dat je het vaak alleen niet redt, je hebt in verband met kennishiaten anderen nodig.

Klaas is actief in de plaatselijke landbouwgemeenschap en werkt samen met andere boeren om de landbouw in de regio te verbeteren. Daarnaast is zijn bedrijf uitgekozen als demonstratiebedrijf in het project Zoetwaterboeren.

Verschillende zoetwatermaatregelen worden op zijn bedrijf gecombineerd: dubbele drainage, druppelirrigatie, opslag van water ondergronds en in reservoirs.

Deze activiteit is een onderdeel van de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland. En is mogelijk gemaakt met steun van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta (IBP-VP-ZWD) en subsidie van provincie Zeeland.