Innovatieve drainage voor afvoer en oogst van zoetwater

8 juli 2024

Resultaten van de praktijkproeven met innovatieve drainage werden gedeeld op 24 juni tijdens een veldbijeenkomst in Dreischor. De opkomst op deze bijeenkomst in het kader van het POP3-project “Samenwerken voor Zoetwater: innovatieve drainage testen, monitoren en evalueren” was goed. En dat op een van de eerste dagen sinds lange tijd dat het eindelijk droog was en agrariërs weer het land op konden!

Deelnemers kwamen van Schouwen-Duiveland, maar ook uit Zuid-Beveland en van verder weg. Van Hall Larenstein, Universiteit Utrecht en de Waddenacademie waren ook vertegenwoordigd. Na een paar korte inhoudelijke presentaties was er voldoende gelegenheid voor vragen, discussie en uitwisseling van ideeën, hier werd volop gebruik van gemaakt.

Dubbele peilgestuurde drainage en antiverziltingsdrainage
Voor dit driejarig demonstratieproject kregen twee proefvelden in Kerkwerve dubbele, peilgestuurde drainage en een perceel in Dreischor kreeg antiverziltingsdrainage. Ervaring wordt opgedaan met de aanleg en het onderhoud van de installaties. Getest wordt hoe deze systemen werken, of er zoet water via de drains kan worden geoogst en of extra zoet water in de ondergrond kan worden vastgehouden. Acacia Water en Deltares voeren gedetailleerde metingen uit op de proefpercelen. Door metingen kan de werking van de innovatieve drainagesystemen worden onderbouwd en aangetoond of deze systemen in de praktijk kansrijke zoetwatermaatregelen zijn.

Arjen Roelandse, geohydroloog bij Acacia Water, startte met een presentatie over de ervaringen met dubbele drainage en antiverziltingsdrainage tot nu toe en wat de metingen laten zien. Aansluitend gaf Pierre Cammaert, adviseur akkerbouw en vollegrondsgroenten bij Delphy, een toelichting op de werking van peilgestuurde drainage.

Figuur Klompe Proef met toelichting

Zoetwateropbrengst
Met dubbele drainage kan in de bovenste drain zoet water worden ‘geoogst’. De gemeten zoetwateropbrengst verraste de aanwezigen positief. Met de aangelegde dubbele drainage op het perceel bij Maatschap den Boer in Kerkwerve zo’n 6500 m3 zoet water (in de periode 16 nov tot 1 mei) geoogst. Bij het andere testperceel van Den Hartog in Kerkwerve waar ook dubbele drainage is aangelegd, werd in een kortere periode van 8 dec tot 22 april zo’n 1600 m3 zoet water geoogst. Deze iets lagere opbrengst kan deels verklaard worden uit de aanwezige zandlaag in de ondergrond en de problemen die zich met de besturing van het systeem voordeden.

Het resultaat van de aangelegde antiverziltingsdrainage op het testperceel in Dreischor stelt evenmin teleur. De meetresultaten laten zien dat de zoetwaterbel in de ondergrond dikker is geworden onder de drainage. De zoet-zoutwatergrens is dus wat verder naar beneden is geduwd. In het onderstaande plaatje is de verschuiving van het zoet-zout grensvlak duidelijk te zien. Daarbij was het natuurlijk ook een uitzonderlijk nat jaar.

Klompe toelichting

Gillis Klompe van Land- en Tuinbouwbedrijf Klompe - van der Linde vertelt over zijn ervaringen met de aangelegde antiverziltingsdrainage: “Ik ben er zeer tevreden mee want hij werkt qua afwatering goed. Het belang van een gezonde bodem die in goede conditie is, wil ik in dit verband wel benadrukken, want de capillaire werking moet op orde zijn. Een goede bodemsituatie is een voorwaarde, het een gaat niet zonder het ander. Het is zorgen voor een goede bodem en dan daarnaast antiverziltingsdrainage aanleggen, het is echt ‘én én’ wat dat betreft.”

Belang van een gezonde bodem
Met de actieve groep werden interessante en levendige discussies gevoerd. De aanwezigen waren zeer geïnteresseerd in de werking van de beide drainagesystemen en zagen ook het belang van een goede bodemsituatie. Zorgen voor een goede afwatering is ontzettend belangrijk net als het vasthouden van water. Want goed zoet water moeten we ook niet zomaar weg laten lopen. Tijdens de gesprekken kwamen ook mogelijkheden voor ondergrondse opslag en de aanleg van een pijpleiding voor zoet water voorbij. Oogst van de avond: een van de aanwezigen liet weten zelf ook aan de slag te willen met de aanleg van dubbele drainage.

 

---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---  

Het POP3-project “Samenwerken voor Zoetwater: innovatieve drainage testen, monitoren en evalueren” is onderdeel van Living Lab Schouwen-Duiveland/Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland en wordt voor de helft gefinancierd door een EU-bijdrage en wordt mede gefinancierd door provincie Zeeland en gemeente Schouwen-Duiveland.

https://agriculture.ec.europa.eu/index_nl

Drie logo's POP3 project
logo's van projectpartners