Terugblik op twee veldbezoeken

2 december 2024

Op donderdag 28 november werden twee veldbezoeken voor het project “Samenwerken voor Zoetwater: innovatieve drainage demonstreren, monitoren en evalueren” georganiseerd.

🧿 Op locatie bij Lennert den Boer in Kerkwerve gaf Perry Mooij van Acacia Water een toelichting op het dubbele drainagesysteem. De praktijkervaringen van Lennert den Boer met dit systeem kwamen ruimschoots aan bod. AIKC Rusthoeve en draineerbedrijf Scaldis waren ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

🧿 Op locatie bij Leonard den Hartog in Kerkwerve verzorgde Vince Kaandorp van Deltares een toelichting op de werking en het rendement van dubbele drainage. Leonard den Hartog vertelde over hoe het systeem hem helpt bij het zoetwatervraagstuk. Het Salta Kenniscluster Verzilting was met een groep belangstellenden op locatie.

Op de veldbijeenkomsten waren mensen van de provincie, bedrijfsleven en agrariërs aanwezig. Bij Lennert den Boer bestond de groep voornamelijk uit zeer geïnteresseerde agrariërs. Beide groepen zorgden voor goede discussies en stelden zich ook best kritisch op, waardoor ins en outs aan bod kwamen.

veldbezoek innoavtieve drainage demonstreren op 28 nov 2024

Op het proefperceel van Den Boer werd verteld dat de aanleg van het systeem best spannend was. Vooral omdat de oude drains geheel afgesneden moesten worden, terwijl nog niet duidelijk was of het nieuwe te testen systeem daadwerkelijk zou werken.

De berekeningen van Acacia Water en Deltares gaven aan dat de drains recht boven elkaar aangelegd moesten worden. Dit was vanuit optiek van draineerbedrijf, Scaldis en de boeren ook een spannende keuze. Zou er geen verzakking optreden? Het was sowieso een uitdaging dit netjes aan te leggen. Technisch gezien was het zeker een uitdaging, maar het is gelukt. De drains zijn boven elkaar aangelegd, zonder al te veel verzakking.

Al vrij snel werd duidelijk dat de theorie klopte met de praktijk. Er kwam zoet water uit de bovenste drain! Een sterke aanwijzing dat het zoute water weggevangen wordt. Ook in dit lastige gebied met veel zoute kwel bleek dat mogelijk. In de praktijkproef is gekozen voor percelen waar veel zout water uit de drains kwam, waardoor het systeem ook voor vele anderen interessant kan zijn.

Beide agrariërs zijn zo positief over het systeem dat zij een bassin hebben aangelegd. Hierin kan water worden opvangen om gewassen in perioden van droogte van zoet water te voorzien en ook om een aantal hectare uien weer terug in het bouwplan op te nemen. Lennert: "Zoals ik het zie is zoet water essentieel in het geheel van maatregelen die je neemt om je risico's in de bedrijfsvoering te verkleinen."

---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---  

Het POP3-project “Samenwerken voor Zoetwater: innovatieve drainage demonstreren, monitoren en evalueren” is onderdeel van Living Lab Schouwen-Duiveland/Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland en wordt voor de helft gefinancierd door een EU-bijdrage en wordt mede gefinancierd door provincie Zeeland en gemeente Schouwen-Duiveland.

Logo EU - pop3

 “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland". https://agriculture.ec.europa.eu/index_nl

pop3 demoproject