Subsidieaanvraag praktijkproef zoetwateropslag kreekrug Noordgouwe

19 december 2022

In 2022 voerde KWR Water in Noordgouwe een haalbaarheidsonderzoek uit naar kreekruginfiltratie. Gemeente Schouwen-Duiveland heeft samen met de drie betrokken agrarische bedrijven en provincie Zeeland onlangs een projectvoorstel ingediend voor een Europese subsidie van € 175.752 (Interreg VI Grensregio Vlaams-Nederlandse Samenwerking, Europees fonds voor regionale ontwikkeling). Provincie Zeeland draagt € 134.851 aan cofinanciering bij.

Met dit geld, en een investering van de deelnemende agrarische bedrijven, kan in een praktijkgericht vervolgonderzoek uitgezocht worden of de aanwezige zoetwaterbel in de kreekrug een duurzame oplossing biedt voor het beschikbaar hebben van zoet water voor agrariërs.
 

Sonderingen kreekruginfiltratie

Wat houdt het onderzoek in?
Oude kreekruggen hebben meestal een zandige ondergrond en in die zandige bodem zit vaak een zoetwaterbel. Deze zoetwaterbel kan als deze groot genoeg is, worden gebruikt om er bij droogte zoet water uit te halen. Op basis van het haalbaarheidsonderzoek is geconstateerd dat het mogelijk moet zijn om de zoete waterbel aan te vullen.

Het idee is dat door deze zoetwaterbel duurzaam te beheren en te zorgen dat er meer water in komt dan er uit gaat, het water benut kan gaan worden. Op kleine schaal wordt gedurende drie jaar (maart 2023-maart 2026) getest of deze zoetwateroplossing in de praktijk ook echt werkt, waardoor er perspectief voor boeren ontstaat hierin daadwerkelijk te investeren.

Zodra er meer nieuws bekend is over dit project wordt dit gepubliceerd op de website van het Living Lab Schouwen-Duiveland.