Studenten meten zoutgehalte sloten voor fieldlab Dijkwater

15 juli 2024

Op 22 en 23 mei 2024 deden studenten watermanagement van de Hogeschool Rotterdam metingen om het zoutgehalte (EC) en zuurgraad (PH) van de sloten rond het Dijkwater in kaart te brengen. De meetgegevens worden gebruikt voor het fieldlab zoet water Dijkwater.

EC-metingen voor fieldlab Dijkwater.

In deze twee dagen gingen in totaal 12 groepen van 3 tot 4 studenten onder begeleiding van Joani Kannekens van Aequator Groen + Ruimte aan de slag. In de sloten zuidelijk en oostelijk van het Dijkwater werden 136 metingen verricht. Serieus werk waarbij ook lachsalvo’s niet ontbraken toen een van de studenten een nat pak haalde door in een sloot te tuimelen. Ondanks dat sommige studenten de geur van de sloten niet echt aanstond, gaven een aantal studenten aan dat het doen van de metingen het leukste onderdeel van de veldwerkweek was!

 EC-metingen voor Dijkwater

Reeks van meetgegevens
Eerder dit jaar in maart deden agrariërs deze metingen in de sloten rondom het Dijkwater en later dit jaar zullen er waarschijnlijk nog metingen plaatsvinden. Zo ontstaat een reeks van meetgegevens die gedurende het verloop van een jaar laten zien welke veranderingen er optreden en waar.

Deze metingen zijn relevant omdat er weinig gegevens zijn van de plekken met zoete en zoute watergangen in het gebied. Het is belangrijk om goed in beeld te brengen welke sloten zoet zijn en welke brak of zout. Als dat bekend is, wordt het ook mogelijk om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door een stuw te plaatsen die het zout van het zoet scheidt.

Gebiedsbijeenkomst fieldlab Dijkwater
De resultaten van de metingen zijn met de agrariërs besproken op de gebiedsbijeenkomst die op donderdag 4 juli in het dorpshuis van Sirjansland plaatsvond. Aan de hand van de meetresultaten is samen nagedacht over mogelijke maatregelen.

De verdeling van zoet en zout in het gebied is behoorlijk complex. In het gebied zijn er een aantal zoete sloten die voornamelijk worden gevoed door zoet water uit de drains en afwateren via zoute watergangen die door zoute kwel worden gevoed. Door de zoete sloten af te sluiten en op te stuwen kan zoet water langer in het gebied worden vastgehouden.

Daarnaast wordt onderzocht wat de agrariërs kunnen doen om het perceel meer als spons te laten werken. Door duurzaam bodembeheer en peilgestuurde drainage kan de bodem meer water vasthouden en wordt het perceel minder droogtegevoelig. Voor drie percelen wordt een advies op maat opgesteld.   

Dit project is een onderdeel van de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland. Het is mogelijk gemaakt met steun van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta (IBP-VP-ZWD) en subsidie van provincie Zeeland.