Gezuiverd rioolwater gebruiken voor de landbouw

14 januari 2025

Een van de initiatieven binnen het fieldlab Burghsluis is te onderzoeken of het gezuiverd rioolwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Westerschouwen gebruikt kan worden als irrigatiewater voor de landbouw. KWR Water deed een eerste haalbaarheidsonderzoek en voor de zomer van 2024 is samen met het bedrijf Pure Blue de haalbaarheid verder verkend.

De werkgroep leverde een concept-businesscase op waaruit blijkt dat het benutten van het gezuiverde rioolwater technisch haalbaar is. Voor het landbouwgebied ten zuiden van de N57 tussen Burgh-Haamstede, Noordwelle en de Schelphoek kan het voor voldoende zoet water zorgen om zo lange perioden van droogte te weerstaan.

Het is wel een uitdaging om de businesscase economisch rendabel te krijgen vanwege:

  • de wisselende zoetwatervraag van de landbouw;
  • hoge kosten van de installatie en het distributiesysteem;
  • dat er nog veel onduidelijk is over de kwaliteitseisen die aan het water worden gesteld, het traject van vergunningverlening en de organisatievorm die past bij de exploitatie van de installatie.

Een van de uitdagingen is ook dat de eisen aan de waterkwaliteit en de manier van vergunningverlening nog niet duidelijk zijn. Het project wordt daarom ondersteund door de stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) om in de praktijk te bepalen op welke veilige en duurzame manier gezuiverd rioolwater kan worden toegepast voor de landbouw.  

Het waterschap, de provincie en de gemeente, de deelnemende agrariërs en experts zien veel in deze oplossing. De provincie vindt het zo kansrijk dat ze de verdere uitwerking van het plan op zich heeft genomen. Inmiddels kreeg ingenieursbureau Royal HaskoningDHV de opdracht verschillende varianten uit te werken om het water voldoende schoon te maken en wordt er gewerkt aan een businesscase. De agrarische ondernemers in het gebied zijn uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst om het plan en de kansen voor het opzetten van een gebiedscoöperatie te bespreken. Als er voldoende draagvlak is voor samenwerking en de businesscase is haalbaar, dan zal in april van dit jaar Europese subsidie worden aangevraagd om de installatie te kunnen bekostigen. 

Dit project is een onderdeel van de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland. Het is mogelijk gemaakt met steun van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta (IBP-VP-ZWD) en subsidie van provincie Zeeland.