Zoetwatermaatregelen - kom nu in actie

6 december 2022

Op 3 november kwamen 40 agrariërs bijeen in het dorpshuis in Kerkwerve om zich te laten informeren over financiële ondersteuning bij investeringen in zoetwatermaatregelen op hun perceel, bedrijf of gebied. De avond stond in het teken van de zoetwaterregeling, waarbij waterbeleid, meldingen en vergunningen besproken werden. De regeling staat open tot 30 juni 2023. We roepen agrariërs van Schouwen-Duiveland op om in actie te komen en aan de gang te gaan met plannen voor zoetwatermaatregelen. Voor overleg of even sparren over de ideeën staan de adviseurs van AddVision en gemeente voor u klaar.

De voucherregeling is laagdrempelig, denkt mee in de voorfinanciering van projecten en biedt concrete kansen voor agrarische ondernemers. Doel is de zoetwaterbeschikbaarheid te vergroten, vooral op de momenten dat het keihard nodig is. Agrariërs op Schouwen-Duiveland hebben namelijk steeds vaker te maken met verzilting, bodemdaling en extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. Om in de toekomst een vitaal en leefbaar platteland te houden is de overgang naar een klimaatbestendig en zelfvoorzienend watersysteem ingezet.

Veel belangstelling voor investeringsvouchers voor zoetwateroplossingen
Voor de investeringsvouchers voor zoetwateroplossingen is veel belangstelling. De spreekuren zaten vol en er waren een behoorlijk aantal gesprekken op locatie. Vijf aanvragen zijn toegekend en meer toekenningen worden op korte termijn verwacht. Voorbeelden van aanvragen zijn investeringen in klepelmaaiers, bouwvoorlifters en loonwerkersfrezen, en haalbaarheidsstudies naar zoetwateropslag in bovengrondse opslag met innovatieve aansluiting op drainage en hemelwaterafvoer, monitoring van de opbrengsten en ondergrondse buffers. Ruim 35 projectideeën zijn in beeld. De projectideeën zijn divers en geografisch verspreid over Schouwen-Duiveland. De aanvragers werken individueel, vanuit een maatschappelijk collectief of vormen een samenwerkingsverband van meerdere agrariërs.
 

Investeren in zoetwatermaatregelen
De vouchers helpen agrariërs met investeringen in innovatieve zoetwatermaatregelen. Er geldt een maximale subsidiebijdrage tot 50% met een met een maximale bijdrage van € 150.000. Minimale projectgrootte is € 10.000. De financiële ondersteuning is voor duurzame zoetwateroplossingen voor de korte termijn, soms met een vergunning of melding van waterschap Scheldestromen, provincie Zeeland of de gemeente Schouwen-Duiveland. Onderzoek of maatregelen voor een aanvoersysteem van zoet water van buiten Schouwen-Duiveland komen niet in aanmerking.

Denk bij de aanvraag voor vouchers aan het inkopen van advies en voor ondersteuning bij het maken van een plan voor het oplossen van zoetwatergebrek. Ideeën en nieuwe inzichten zijn met een haalbaarheidsonderzoek te testen. Een voucher kan ook worden aangevraagd voor de aanschaf van machines en materieel die gericht zijn op gewijzigde grondbewerking waardoor in de bodem meer water vastgehouden kan worden. Ook kunnen vouchers helpen bij het opschalen van technieken in de praktijk door investeringsprojecten voor zoetwateropvang, - opslag, -opwerking en waterbesparing of het tegengaan van verzilting.

Meer intakegesprekken
Voor agrariërs is het drukke seizoen nu achter de rug, we merken dat er nu meer gelegenheid is om plannen te ontwikkelen en projectideeën te bespreken. De laatste weken zijn er steeds meer aanvragen voor intakegesprekken. Onlangs waren er gesprekken met twee fruitteeltbedrijven. De ervaring op dit moment is dat veel ondernemers eerst aan de slag gaan met de aanvraag voor een aanschaf. Die aanvraag is redelijk overzichtelijk en later wordt er dan naar een aanvraag voor een haalbaarheidsonderzoek toegewerkt.

Bij het in orde maken van een aanvraag of een gesprek, staat AddVision voor u klaar. Het is niet nodig dat er al een vastomlijnd plan ligt. U kunt terecht bij Michel Carol via michel@add-vision.nl of 06-57889857.

Dit project is een onderdeel van de Broedplaats Zoet Water Schouwen-Duiveland. Het is mogelijk gemaakt met steun van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland Zuidwestelijke Delta (IBP-VP-ZWD) en subsidie van provincie Zeeland.